Fasciitis plantaris


Fasciitis plantaris van de voet

Fasciitis plantaris is een overbelastingsblessure die vooral bij hardlopers voorkomt. Door grote trekkrachten raakt de aanhechting op het hielbeen van de peesplaat die onder de voet door loopt ontstoken. Wanneer deze klachten al langere tijd aanwezig zijn, bestaat de kans dat er een verkalking op de plek van de aanhechting te zien en te voelen is.

Foot-medial-ligamanets

Symptomen en verschijnselen bij een fasciitis plantaris van de voet

De symptomen van de fasciitis plantaris en de hielspoor zijn: pijn onder het hielbeen en voetzool tijdens activiteiten zoals lopen en op de tenen staan. Voornamelijk de eerste stappen wanneer men uit bed komt zijn erg pijnlijk.

Diagnose en behandeling van een fasciitis plantaris van de voet

De diagnose kan door een arts of een fysiotherapeut na een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek gesteld worden. De diagnose wordt vaak bevestigd door middel van een echografie of een röntgenfoto. De behandeling zal worden gedaan door een fysiotherapeut, eventueel in combinatie met  een podotherapeut om geschikte zooltjes aan te meten. Een arts schrijft meestal pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie voor. Om de spanning van de peesplaat te verminderen worden en onder begeleiding van een fysiotherapeut rekoefeningen van de kuit en peesplaat uitgevoerd. Verder zal een fysiotherapeut spierversterkende oefeningen van de voetspieren meegeven. Ook shockwave kan een waardevolle aanvulling op de behandeling zijn.