Hamerteen en klauwteen


Hamer- en klauwtenen lijken erg op elkaar, maar er is toch een duidelijk verschil.

Hamertenen

Een hamerteen is een standsafwijking  van de teen waarbij het eerste teenkootje omhoog staat. Deze staat omhoog gekanteld terwijl het volgende kootje staat juist naar beneden wijst. In het geval van de kleine(re) tenen staat het laatste kootje ook weer wat in strekking. Omdat de grote teen maar twee teenkootjes heeft is hier slechts 1 knik aanwezig.

Klauwtenen

Klauwtenen zijn eigenlijk grotendeels hetzelfde, op het laatste kootje na. Bij een klauwteen staat deze ook naar beneden gekanteld. Men steunt hierdoor als het ware op het topje van de tenen.  Zowel hamer- als klauwtenen kunnen in meerdere tenen tegelijk voorkomen.

Oorzaak van het ontstaan van hamer-en klauwtenen

Oorzaak voor het ontstaan van een hamer- of klauwteen ligt vaak in een zwakte van de spieren en banden van de voet. Het evenwicht tussen de buigers en strekkers van de teengewrichten raakt verstoord en de stand van de teen verandert. Dit kan het gevolg zijn van ouderdom of een trauma van de voet, maar kan ook komen door verkeerd schoeisel.

Symptomen en verschijnselen van hamer- en klauwtenen

Naast de zichtbaar veranderde stand van de teen hebben mensen met een hamer- of klauwteen last van pijnklachten. Daarnaast kan er ook een likdoorn of irritatie aan de bovenkant van de teen ontstaan omdat deze tegen de schoen aandrukt. Het is dan vaak niet mogelijk om pijnvrij ‘normale’ schoenen te dragen.

Behandeling van hamer- en klauwtenen

Een eerste benadering om de pijn aan de teen te verminderen is het dragen van schoenen waarbij de neus niet op de teen drukt. Daarnaast kan een steunzool aangemeten worden om de voet de juiste steun te bieden. Dit doet uiteraard niets aan de oorzaak van de klachten, de stand van de teen verandert immers niet. De hamer- of klauwteen kan ook operatief gecorrigeerd worden. Hierbij kan de teen vastgezet worden in een rechte stand door middel van een pinnetje wat door de teen gaat. Dit pinnetje wordt later weer verwijdert.  De teen blijft hierdoor recht staan, maar kan niet meer worden gebogen. Een andere manier is om de balans tussen de buig-en strekpezen van de teen weer te herstellen. Hierdoor houdt de teen wel zijn beweeglijkheid.