Torticollis


Torticollis, scheefhals, draainek

De letterlijke vertaling van torticollis is draaiing van de nek. De stand waarin het hoofd gedraaid staat is afhankelijk van de spier die is aangedaan. Er wordt een onderscheid gemaakt in acute en niet-acute torticollis. 

Ontstaanswijze van torticollis

De niet-acute vorm is meestal aangeboren en is relatief zeldzaam. Vaak wordt de torticollis ontdekt een paar maanden na de geboorte. De spier die vanachter het oor naar het sleutelbeen en borstbeen loopt is hierbij verkort, dit is de m. sternocleidomastoideus. Wanneer de m. sternocleidomastoideus aan de linker kan verkort is zal het hoofd naar rechts draaien en het linker oor dichter bij de schouder brengen. Een moeizame bevalling vergoot het risico op het krijgen van torticollis.
Wanneer de bouw van de nekwervels niet goed is of als iemand last heeft van spastische spanning in de spieren bestaat ook de kans op het ontwikkelen van torticollis. Bij deze laatste vorm worden klachten vaak verergert door stress.
De acute vorm van torticollis kan ontstaan door een verkeerde beweging of klap tegen het hoofd. Andere oorzaken voor torticollis zijn een KNO-infectie bij kinderen of door een kou op de spieren. In principe komt torticollis dus het meest bij kinderen voor, maar de acute vorm kan ook oudere mensen treffen.

Symptomen en verschijnselen van torticollis

Iemand die last heeft van torticollis zal een scheve houding van het hoofd vertonen die niet (goed) te corrigeren is. De nek is maar moeilijk te bewegen en er is vaak een duidelijk pijnlijke, verdikte en aangespannen spier in de hals zichtbaar. Daarnaast staan de schouders niet op gelijke hoogte en kan hoofdpijn aanwezig zijn.

Diagnose van torticollis

Een arts zal door middel van lichamelijk onderzoek de diagnose kunnen stellen. Door het maken van een röntgenfoto kan nagegaan worden of de torticollis veroorzaakt wordt door een afwijking van de nekwervels. Wanneer röntgenfoto’s ook nog niet goed laten zien wat er aan de hand is dan kan nog een MRI-scan worden gemaakt. Omdat torticollis vaak gepaard gaat met heupdysplasie worden ook de heupen onderzocht.

 Behandeling van torticollis

De acute vorm van torticollis is meestal binnen enkele dagen weer voorbij en behoeft geen verdere behandeling. Wanneer klachten langer aanhouden kan een fysiotherapeut helpen de spieren weer beter te ontspannen.
Bij chronische torticollis bij volwassenen kan een botox-injectie de spier doen ontspannen of kan een operatie overwogen worden.
Bij een aangeboren torticollis bij baby’s wordt eerst geprobeerd om samen met de kinderfysiotherapeut de nekspieren te rekken om op die manier de verkorting van de spieren te verminderen. Wanneer dit niet werkt wordt een operatie uitgevoerd waarbij de verkorte spier wordt doorgesneden.