Hallux rigidus


Hallux rigidus/stijve grote teen

Hallux rigidus betekend zoveel als een stijve grote teen. De beweeglijkheid van de grote teen is afgenomen en deze kan ook pijnlijk zijn. Bij volwassenen ontstaat dit vaak door artrose waarbij het gewricht als het ware vastgroeit. Maar de klachten kunnen bijvoorbeeld ook veroorzaakt worden door herhaalde trauma’s, jicht of een abnormale stand of beweeglijkheid van dit gewricht.

Verschijnselen en symptomen van een hallux rigidus

Bij het lichamelijk onderzoek is met name het strekken van de grote teen beperkt en pijnlijk en kunnen er botwoekeringen, ook wel osteofyten genoemd, worden gevoeld. Doordat de strekking niet meer goed mogelijk is, wordt ook het normale afwikkelen van de voet problematisch. Om die reden wordt vaak meer over de buitenkant van de voet afgewikkeld waardoor de pijnlijk en beperkte hallux rigidus wordt ontzien.

Behandeling van een hallux rigidus

Om de klachten van een hallux rigidus te verminderen kan het helpen om de schoeisel aan te passen. Dit heeft als doen de teen voldoende ruimte te geven en te helpen bij de afwikkeling van de voet. Indien dit geen verbetering geeft kan operatief worden ingegrepen. Het is mogelijk om een deel van het gewricht weg te halen waarna littekenweefsel het gebied weer sterker maakt. Ook het vastzetten van het gewricht is een optie. Door de teen een beetje omhoog te zetten wordt de afwikkeling vergemakkelijkt. Dit helpt goed tegen de pijn en er blijft een goede stabiliteit over. Nadeel hiervan is wel dat de teen in dat gewricht helemaal niet meer kan bewegen.