Gekneusde teen


Een gekneusde teen kan erg pijnlijk zijn en een belemmering tijdens het lopen, werken en sporten. Een gekneusde teen loop je meestal op door de teen te stoten of doordat deze bekneld raakt in bijvoorbeeld een te strakke schoen.

Een gekneusde teen is iets anders dan een gebroken teen. De symptomen lijken op elkaar, maar de behandeling is vaak hetzelfde. Een gekneusde grote teen of een gekneusde kleine teen geneest meestal binnen 6 weken.

Symptomen gekneusde teen

Veelvoorkomende symptomen van een gekneusde teen zijn pijn, zwelling, verkleuring (blauw) en stijfheid.

  • Pijn
  • Zwelling
  • Blauwe verkleuring van de huid
  • Stijf door zwelling en pijn

Behandeling gekneusde teen

De behandeling is meestal een afwachtend beleid waarbij je de teen blijft bewegen maar de klachten niet provoceert. Dit betekent dat je niet met een gekneusde teen moet gaan voetballen. Wat je wel kunt doen is de teen bescherming bieden. Op die manier kan de teen binnen een paar weken al genezen.

Wanneer naar de dokter met een gekneusde teen?

Voor een gekneusde teen hoef je meestal niet naar de dokter. Als de gekneusde teen na 2 weken niet minder pijnlijk is geworden en de zwelling nog steeds niet is afgenomen, dan is het verstandig om toch even met de dokter te bellen. In de tussentijd is het verstandig de teen te blijven bewegen binnen de pijngrens en de teen te beschermen tegen stoten en (te veel) druk.