Wat kan je helpen bij pijnlijke gewrichten?


Pijnlijke gewrichten: niet iets waar je blij van wordt. Iedereen heeft er wel eens last van, maar het kan je leven behoorlijk overhoop gooien als je er, bijvoorbeeld door ouderdom of een ziekte, continue last van hebt. Wat zou je kunnen doen om de pijn te verlichten?

Bewegen

Het klinkt wat tegenstrijdig waarschijnlijk, want bewegen is wel het laatste waar je aan denkt als iedere vorm van verplaatsen zeer doet. Toch is bewegen juist nu heel belangrijk. Door het bewegen zal alles soepeler blijven. Uiteraard moet je hier wel de juiste balans in zien te vinden. Overbelasting moet je immers zien te voorkomen. Eventueel kan je hiervoor terecht bij je fysiotherapeut. In overleg met hem of haar kan je kijken wat er allemaal kan en aan te raden is.

Aanpassingen

Om overbelasting te voorkomen kan het nodig zijn om aan hulpmiddelen te gaan denken. Misschien is een verhoogd toilet, een traplift of een hogere auto een uitkomst. Daarnaast kunnen ook hele simpele aanpassingen al voor verlichting zorgen! Zie je hierbij op tegen het financiële verhaal? Veel hulpmiddelen worden (gedeeltelijk) vergoed door ziektekostenverzekeringen of zelfs door de gemeente. En anders kan je ook eens kijken naar de mogelijkheden als een tweedehands traplift. Deze voldoet uiteraard prima aan alle eisen maar is een stuk minder duur.

Voeding

Voeding kan helpen bij gewrichtsproblemen. Denk hierbij niet alleen aan het drinken van melk voor  calcium, wat vooral aan vrouwen boven de 40 wordt aangeraden. Maar denk ook aan dingen als vitamine D en visolie. Overigens zijn er eveneens bepaalde zaken die je juist beter niet of minder kunt nuttigen. Eigenlijk is dat het standaardlijstje als we het over ongezond eten hebben: verzadigde vetten, suiker, allergenen en alcohol. Wil je hier serieus mee aan de slag, ga dan niet zomaar af op wat allerlei ‘deskundigen’ beweren. Overleg met een diëtist zodat je zeker weet dat je het goed doet en je wel alles binnen krijgt wat je nodig hebt!